Výroba příze

Jak se vyrábí příze

Všeobecně jsou příze výrobky vyráběné z přírodních nebo umělých vláken, které se zpevňují zákrutem, tzn. jsou spředené.

Příze se vyrábí předením. Z přírodních vláken se vyrábí příze tak, že se rozvolní chomáčky vláken, čistí se, seřadí do stejného směru a pomalu se ztenčuje vrstva vláken průtahem. Při výrobě jemných přízí je pak na řadě česárna a následně dopřádání. Hedvábné příze z přírodního hedvábí vyrábí samotná housenka bource morušového. Odvíjení vláken z kokonů a úpravy se pak dělají strojově.

 

O původu Niťárny z České Třebové:

První zmínky o používání tkalcovských stavů v okolí řeky Třebovky pochází z doby 1452. Díky zřízení profesních cechů za Rudolfa II. byl založen cech tkalcovský. Základy textilní výroby v České Třebové zavádí pan Matýsek (to nešlo nenapsat, takové hezké jméno) v roce 1848. Postupně se tam střídali majitelé, kteří různě továrnu přestavovali a přistavovali. Po roce 1858 tam bylo zaměstnáno cca 300 obyvatel. Díky panu Štěpánkovi zde byla zřízena ve 30. letech dvacátého století výroba vyšívacích bavlnek. Pak přicházelo další rozšiřování.

 

Přádelna ve Kdyni:

Významná přádelna sídlila ve Kdyni. Byla založena roku 1678 jako textilní manufaktura. Je prokazatelně nejstarší v Čechách. V roce 1825 tato přádelna zaměstnávala na 500 lidí a již tehdy externě zaměstnávala 6400 domácích tkalců. O rok později byla pokládána za největší továrnu na Plzeňsku.

 

Zdroj:

https://www.obchodiste.cz/velkoobchod/nitarna-ceska-trebova-s-r-o/

http://www.chodsko.net/co-videt/bod-zajmu/1299

 

Zpět do obchodu