Feng shui 3

8 vylepšení

QI přináší do domu zdraví a štěstí, a proto by mělo plynout přirozenou cestou, vhodnou rychlostí a s mírným vlněním. A když je toto proudění narušené, máme 8 možností, jak podle Feng shui tuto disharmonii napravit.

 

Tok QI - Qi vyhovuje, pokud může jemně téci otevřenými prostory. Má ráda harmonii a krásu, čistotu a vyváženost. Obohacuje váš dům.

Světlo - Zrcadla se umísťují naproti čemukoli, co je pokládáno za nevhodné. Například, když dům stojí naproti hřbitovu, malé zrcadlo umístěné ve vchodu zlepší kvalitu Qi vstupující dovnitř. Tmavé kouty oživí lampa. Zlepšení světla tradičně souvisí s obohacením slávy a dobré pověsti. Obohacuje v oblasti slávy a dobré pověsti.

Život - Když tok Qi slábne, je třeba vnést do prostoru prvek života, například rostlinu v květináči s oblými listy. Může to být také akvárium s živými rybičkami, anebo prvek s malovanými rybkami.

Mechanická zařízení - Tam kde je Qi lenivá je dobré použít přístroj. Televizor, rychlovarná konvice, počítač. Toto místo se pojí s obohacením v oblasti vzdělání.

Barva - Jakékoliv prostředí, kde prožíváte stres, by mělo být jednoduše vymalované, světlými odstíny. Barva se obecně v tomto pojetí pojí obohacením dětí.

Pohyb - Tam, kde se Qi úplně zastaví, je potřeba ji zase rozproudit. Například zvonkovou hrou, kterou rozezní závan větru, vodní fontánka. Obohacuje v oblasti vztahů.

Ticho - V Číně je zvykem mít v domě vyhrazený prostor na umístění sošky, která vyvolává pocit duchovního koutku. Může to být Buddha, suchá květina, kámen. Jednoduchý, něčím výjimečný předmět, který Qi zpomalí. Tradičně se pojí s obohacením radosti.

Zvuk - Můžeme použít zvonkohru, zvuk vodní fontánky, hudební přehrávač. Vylepšení v oblasti zvuku se spojuje s obohacením přátel.

Rovné linie - I když Qi nemá ráda rovné linie, někdy je potřeba toto pravidlo porušit. Může se jednat o bambusové tyče, trámy, vějíře, meče. Tyto přímé linie se spojují s obohacením zdraví.

 

Zdroj:  Richard Craze – FENG SHUI – Knihovna nového životního stylu (Praktický návod, jak se naučit čínskému umění žít v souladu s okolím) – 1997, překlad 2000

Zpět do obchodu